7 feb. 2012

Ibland hade det varit bra om...

Ibland hade det varit bra om inte det fanns Facebook och bloggar. Vet du vad ditt barn skriver på FB? Då menar jag inte bara den delen som publiceras. Utan den privata chatten. Vad skriver hon/han och till vem? Det kan tyckas att dem har rätt till ett privatliv, men du har ett vist ansvar för vad hon/han gör som förälder/vårdnadshavare. Om du då blir uppringd av skolans personal som då berättar för dig att han/hon har skrivit en del fula saker med ett väldigt fult och ovårdat språk. Vad gör du då ? Hur går du vidare? Ett samtal med han/hon kanske? Låter du då han/henne ha kvar Fb? Eller tar du bort den? Jag hade alla gånger tagit bort det från mitt barn, kan man inte skriva ordentligt med ett vårdat språk och utan att vara taskig. Då ska man inte ha Fb på en stund kanske inte alls. Om han/hon då har en blogg som det skrivs på kollar inte du då upp där vad han/hon har skrivit och skriver efter samtalet?  Ibland undrar jag om föräldrar förstår allvaret i vad barnet skriver och gör? 

Vi var på ett möte i Fredags med rektor och kurator den tjejen som det gällde vägrade att medverka hennes mamma skulle givet vis varit med. Vi kom dit och hade möte själva med rektor o kurator, det var ganska bra att få den tiden att visa för dem vad det är som förse går på skolan och på blogg och på Fb. Det var ett bra möte de lovade att ta tag i det och att de skulle ha ett möte med henne och hennes mamma. I måndags så gick alla rektorer runt och talade med klasserna bla om vandalisering att vissa elever inte kände sig trygga på skolan och om en brand som var anlagd. Även om hur eleverna ska bete sig i skolan mot varandra, att man ska vara noga med vad man skriver på Fb och bdb och bloggar. Att ha ett vårdat språk.  Som ett brev på posten så hade den här tjejen skrivit ett låååångt blogg inlägg om detta. Det var tydligen vårt barn som inte kände sig trygg på skolan, det var också vi som hade bett rektorn att gå och prata med klassen för att vi ville sätta dit henne. Det var verkligen att gå för långt tyckte hon. Att trampa på henne för hon mådde ju mycket sämre än vårt barn. Vi skulle växa till oss och bete oss som 40+ och inte dra in henne i en massa skit.
Nu vet ju vi att hon mår mycket dåligt för om man skriver så mycket saker som hon har gjort och fortfarande gör så mår man inte så särskilt bra. Allt tycks handla OM henne och hur hon tror att andra tycker och gör. Det gör folk för att vara elaka mot henne. Nu har hon ju då varit taskigt mot fler än vårt barn så hon behöver hjälp. Men tyvärr så tycks ju inte hennes föräldrar inse att det hon gör och säger kan leda till att hon hamnar i trubbel. Hennes mamma kan omöjligt följa var hennes dotter skriver på sin blogg. Eller så kanske hon vet men inte bryr sig. Så om du är förälder till barn som har bdb, Facebook och en blogg ta ditt ansvar kolla upp vad han/hon skriver vilka bilder lägger han/hon upp? Det är ditt ansvar som förälder/ vårdnadshavare. Lika väl som du lär ditt barn hur man äter snyggt hur man hälsar. Att handskas med pengar och så vidare så Är det DIN skyldighet att veta vad som förse går.
Nej nog om detta för denna gång.//Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar