11 apr. 2012

Nytt försök

Ja då skriver jag ett till inlägg här då så får vi se vad som kommer upp på bloggen.
Som jag skrev i det andra inlägget så skulle jag vilja åka till Sofiero slott och titta på slottsträdgården som har fått ett pris för vackraste parken i Europa 2010.


Slott och trädgård

Sofiero - en kunglig bröllopsgåva som blev Europas vackraste park 2010.
Historien om Sofiero börjar 1864. Då bygger kronprins Oskar och hans hustru Sophia sitt sommarslott. 1905 får Sofiero nya ägare då sonsonen Gustaf Adolf gifter sig med Margareta från England och får Sofiero i bröllopspresent. Det är också då som trädgården får en mera framträdade roll.
Margareta är mycket kunnig om trägårdar och på Sofiero anläggs helt nya områden av rabatter, stenläggningar och planteringar under henns tid på Sofiero. När Margareta går bort 1920 fortsätter kronprins Gustaf Adolf arbetet i trädgården varje sommar. Även efter att han blir kung 1950 fortsätter han att pyssla om sin slottsträdgård och utvecklar med tiden ett unikt intresse för rhododendron. Ett arbete som idag uppskattas av tiotusentals besökare varje år.

Sofiero finns utanför Helsingborg så vi kan kanske ta det en sommar dag när vi hälsar på vår gamla hund Nisse som nu mer bor i Helsingborg.



Kram Hanna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar